Het verhaal van Kaasboerderij Ravenswaard
Kaasboerderij Ravenswaard is al meer dan 50 jaar een begrip in regio Nijmegen. Het begon allemaal toen Gerard met zijn gezin intrek nam bij zijn ouders op de boerderij in Afferden, waar toen alleen melk werd geproduceerd. Om extra inkomsten te genereren voor het gezin en zijn ouders begonnen ze met kaas maken. Dit was ruim voordat biologische productie gangbaar was.
Nieuwe inzichten
‘De overgang naar biologische productie begon ongeveer 27 jaar geleden, toen het Moerman Dieet steeds populairder werd.’ zegt Gerard, ‘Dit dieet benadrukte het belang van gezonde, bij voorkeur biologische voeding, en dat raakte me persoonlijk toen mijn vader ziek werd.’ Het besef van de schadelijke effecten van pesticiden op de gezondheid en het milieu bracht hem tot een keerpunt. Hij begon zich af te vragen of ze zonder pesticiden, kunstmest en conserveringsmiddelen melk en kaas konden produceren. Dit was een uitdagende stap voor het bedrijf, maar uiteindelijk hebben ze dit doorgezet. ‘Ondanks dat het gras iets later begon te groeien dan gebruikelijk, slaagden we erin om biologische kaas te produceren!’ Vertelt Gerard trots.
Van tegenwind naar succes
Toen begonnen echter de problemen. Biologische landbouw was nog niet zo bekend in deze tijd en het belang van biologisch voedsel werd nog niet ingezien. Ravenswaard zat daardoor met een grote voorraad biologische kaas die ze niet verkocht kregen. Door hun doorzettingsvermogen en geloof in hun product, kregen ze uiteindelijk toch hun kans.
‘Wij zijn als een van de eerste kaasboeren op de Biofach beurs in Duitsland gaan staan, de inkopers van Udea en Odin kwamen langs en vroegen zich af wat die boer uit Nederland daar deed. Uiteindelijk hebben ze de kaas geproefd en waren ze enthousiast. Ze gaven aan dat we die maandag een aantal kazen mochten leveren aan hen en zo zijn we langzaam gaan groeien.’ Naast deze leveringen en hun eigen winkel, begon Gerard ook zelf te verkopen op markten in Doetinchem, Utrecht en Nijmegen. Tegenwoordig staat hij nog wekelijks in Utrecht en elke zaterdag op de Kelfkensbos in Nijmegen.
"Het evenwicht moet weer hersteld worden. Daarom vind ik het ook belangrijk om een extra stap te nemen"
Gerard benadrukt het belang van hun werkwijze: ‘Ik geloof dat onze kaas een van de gezondste kazen is die er zijn, we produceren zonder conserveringsmiddelen en kleurstoffen, onze koeien eten biologisch voer en gras en ze zijn supergezond. Ik zeg altijd gezonde koe, gezonde melk en dus ook gezonde kaas.’ Hij vindt ook dat het soms te weinig benadrukt wordt hoe bijzonder koeien eigenlijk zijn: ‘Je bent echt een koeienboer hè, je houdt van die beesten en ze houden ook van mij. Als je door de koeienstal loopt dan komen ze op je af en dan zijn ze aan het snuffelen, ze voelen zich thuis bij jou.’
Blik op de toekomst
Met vertrouwen kijken ze naar de toekomst bij kaasboerderij Ravenswaard: ‘De relatie met biologisch eten en gezondheid wordt steeds meer bekend, hierdoor blijft de markt groeien. We gaan binnenkort zelfs nog een stuk uitbreiden bij de kaasopslag.’ Inmiddels is de kaas van Kaasboerderij Ravenswaard bijna overal in het Rijk van Nijmegen te verkrijgen. Het is onder andere te koop bij Odin en Ekoplaza en uiteraard op de zaterdagmarkt.
Gerard sluit af met een pleidooi voor meer duurzaamheid in de landbouw: ‘Die pesticiden daar moeten we sowieso vanaf, het evenwicht moet weer hersteld worden. Daarom vind ik het ook belangrijk om een extra stap te nemen door bijvoorbeeld de akkerranden in te zaaien met bloemen. Hiermee dragen we bij aan het herstellen van de biodiversiteit. Het is echt prachtig om een product te maken waar je helemaal tot in je uiterste vezels achterstaat.’
Wil je meer te weten komen over Kaasboerderij Ravenswaard?