COURAGE kwekerij

Achtergrond

Vraag naar fruitbomen

Nu zie ik in onze regio steeds meer boomgaarden, voedselbossen en stadslandbouw initiatieven ontstaan. Super mooi! En tegelijkertijd hoor ik ook dat er een groot tekort aan goed plantmateriaal (fruitbomen en struiken) ontstaat.

Natuurlijke kleinschalige en sociale boomkwekerij

Daarom ben ik in 2024 gestart met een kleinschalige en natuurlijke (voedselbos)fruitboomkwekerij op Landgoed Grootstal in Nijmegen. Om zo een grote diversiteit aan fruitrassen te kunnen kweken voor de regio. Ik werk het liefst zo veel mogelijk samen met lokale en sociale initiatieven.

Producten en diensten

Grote diversiteit aan fruitbomen.

Bij de verschillende boomgaarden en voedselbossen in de regio verzamelen we takjes van bestaande fruitbomen. Om zoveel mogelijk verschillende soorten fruitrassen te kunnen vermeerderen (enten). Zodat we hiermee (andere) regionale initiatieven weer van mooie en sterke fruitbomen en struiken kunnen voorzien.

Op dit moment maken we appel-, peren-, kersen-, pruimen-, perzikenbomen. De komende jaren gaan we dit verder uitbreiden.

Heb jij een bijzonder fruitras in jouw boomgaard of voedselbos staan? Laat het ons weten. Dan kunnen we er samen voor zorgen dat nog meer mensen hier in de toekomst van kunnen genieten.

Het begint bij een goede bodem

In Nijmegen bestaat de bodem meestal uit (schrale) zandgrond, zo ook op de kwekerij. Dat betekent dat de bodem extra aandacht nodig heeft. Dit is tenslotte de voedingsbodem van de bomen en bepaald voor een groot deel of ze gezond groeien.

Een goede bodem voor bomen is een schimmel gedomineerde bodem. De schimmels helpen de bomen water en voedingstoffen op te nemen. Daarom brengen we micorizza (schimmels) aan in de bodem tijdens het planten. Daarnaast gaan we houtsnippers aanbrengen op de bodem. De houtsnippers helpen om het vocht vast te houden in de bodem, brengen het organische stof gehaald omhoog en zorgen voor een goede schimmel groei in de bodem.

Lokale samenwerkingen

Samenwerking met lokale, biologische en sociale initiatieven

Op dit moment hebben ik een paar honderd onderstammen, waarop we diverse fruitrassen enten. Het entmateriaal (takjes van verschillende fruitrassen) hebben we verzameld met en bij lokale, biologische/ecologische en sociale projecten in de regio: Stichting Warmoes (Lent), Stichting Co-Bomen (Lent/Nijmegen), Bellefleur Boomgaardbeheer en Boomgaard de Steenen Camer (Arnhem Zuid).

Op de kwekerij werk ik onder andere samen met stichting Arbres. Zij hebben een voedselbos naast de kwekerij op landgoed Grootstal. Arbres is een stichting die voedselbossen aanlegt en werkervaringsplekken heeft voor mensen vanuit de WMO. Zo leer ik mensen in de praktijk het vak van het enten en vermeerderen van bomen.