Het Heerlijke Land
Achtergrond
De visie van tuinderij en van Stichting Het Heerlijke Land is dat gezonde, onbespoten groenten en de beleving van natuurinclusieve stadslandbouw toegankelijk zouden moeten zijn voor iedereen. Daarom hanteren wij niet een vaste prijs maar betalen oogstdeelnemers naar draagkracht. Het is onze missie om met de pluktuin bij te dragen aan het overbruggen van de gezondheidskloof. Mensen die op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur en gezond voedsel zijn daar op volwassen leeftijd bewuster mee bezig.
Ontdek, samen met je kinderen, hoe bekende en minder bekende groenten groeien. Ervaar de ruimte, de rust en de schoonheid van de natuur. In de luwte van het landgoed lijkt de stad mijlenver weg.
Onderwijl ondersteun je ook kleinschalige, regeneratieve landbouw bij jou in de buurt. De groente wordt op natuurlijke wijze geteeld, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen maar mét aandacht voor de mens, de bodem en het milieu. En, het hoeft niet, maar als je het leuk vindt, kun je vrijwillig en vrijblijvend meewerken op de tuin.
Zelfoogstmoestuin Het heerlijke land werkt volgens het CSA-model. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Hierbij ondersteunt de lokale gemeenschap een kleinschalig landbouwinitiatief, dat voorziet in vers en gezond voedsel. Als deelnemer maak je van dichtbij kennis met het verhaal achter je voedsel. Je kent de mensen die jouw voedsel verbouwen, en hoe ze dat doen. Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens, land en omgeving vormen de basis van een duurzame relatie tussen deelnemers, tuinders en tuin.
Hoe werkt het?
Als deelnemer betaal je een bijdrage voor de oogst van het seizoen. Je bepaalt zelf hoeveel je bijdraagt en betaalt aan het begin van het jaar. De tuinder is daarmee verzekerd van de afzet en kan investeren in onder meer de zaden en het plantgoed, maar ook compost en gereedschap, om jouw groenten te telen.
Daartegenover staat dat de tuinders zich er maximaal inspannen voor de teelt. Zo heb je van mei t/m november verse groenten direct van het land. Omdat de tuinders ook afhankelijk zijn van het weer kan de oogst van jaar tot jaar verschillen. Door wisselteelt en een aanbod van veel verschillende soorten groenten wordt dit risico beperkt. Wij telen bijna 100 verschillende gewassen, en een ruime diversiteit aan kruiden. Aardbeien en ander kleinfruit horen ook bij de oogst, en voor een donatie pluk je een bosje bloemen erbij.
Aan het eind van het jaar evalueren de tuinders en de deelnemers het afgelopen oogstseizoen en bepalen ze samen wat er het volgend seizoen geteeld zal worden.
Naast oogsten kun je als deelnemer meedoen aan activiteiten en genieten van de landelijke sfeer en het contact met andere deelnemers. Ook kun je vrijwillig en vrijblijvend meewerken op de tuin.
Producten en diensten
Wij telen bijna 100 verschillende gewassen, en een ruime diversiteit aan kruiden. Aardbeien en ander kleinfruit horen ook bij de oogst, en voor een donatie pluk je een bosje bloemen erbij.
Lokale samenwerkingen
Het Heerlijke land werkt samen met, Stichting Quiet, Bindkracht10, Vincentius, Van Tuin tot Bord en het AZC om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot gezond voedsel.