Nevel Wild Ales

Achtergrond

Een nieuwe balans
In elk bier zoeken we naar de perfecte balans. Balans betekent voor ons dat het bier veel karakter en smaak heeft, maar niet doorslaat in uitersten. Kruiden en fruit zitten subtiel in het smaakpalet verweven, niet op de voorgrond. Daarin verschillen we van veel andere brouwerijen. Wij willen dat alle onderdelen van het bier samenkomen in de smaakbeleving.

Ook in ons bedrijf zoeken we een nieuwe balans. Maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt ten grondslag aan alles wat we doen. Wij brouwen zonder puur economisch gewin voor onszelf. In onze keten maken we prijsafspraken die goed zijn voor alle partijen, omdat we graag willen dat iedereen er beter uitkomt. Daarom werken we bijvoorbeeld direct samen met lokale telers, zonder tussenpersonen. Zo kunnen we ze een eerlijke prijs bieden en kunnen zij duurzaam blijven verbouwen. We zien ze als mens en niet als middel. In het verlengde daarvan ligt dat wij ook een eerlijke prijs vragen voor ons bier.

Hart voor natuur
De natuur rond Nijmegen vormt de grondslag van onze brouwerij. We plukken kersen in een oude boomgaard in Lent, halen vlierbloesem bij een verlaten fort aan de Waal en oogsten kruiden en boombast in een naburig voedselbos. In ons bier proef je letterlijk terug wat we hebben geoogst, puur en natuurlijk. Je kunt de grondstoffen bijna voelen.

Kruiden, fruit en groenten die we niet zelf plukken halen we bij telers die in harmonie met de natuur werken.

Producten en diensten

We brouwen met een gemengde gistcultuur, die voor een deel bestaat uit gisten die we zelf hebben geoogst van druiven uit Lent en voor een deel uit gisten die van andere natuurlijke bronnen komen. Ze zijn allemaal in het wild gevangen, vandaar de naam ‘wilde gisten’ en ‘wild bier’.

Maar echt wild bier draait in onze ogen om meer dan wilde gist alleen. Het principe achter wilde bieren is dat de brouwer geduldig meebeweegt met de natuur, in plaats van te sturen op een snelle en goedkope productie. Onze bieren worden daarom gemaakt zonder onnodige toevoegingen als enzymen, extracten of kunstmatige geur- en kleurstoffen. De ingrediënten die we gebruiken zijn zo puur en onbewerkt mogelijk en komen direct uit de natuur. We oogsten zelf of kopen rechtstreeks bij kleine, lokale, duurzame telers.

Lokale samenwerkingen

Onze telers zijn vaak pioniers in hun vak en hebben veel kennis over de smaak en toepassing van planten. Om die reden gaan we er altijd zelf heen en gebruiken we geen tussenpersonen. Bij elk bezoek leren we iets nieuws over de variëteiten die ze kweken en de subtiele smaaknuances, wat ons helpt bij het maken van ons bier. We werken bijvoorbeeld samen met:

Foodforest Ketelbroek is onze belangrijkste samenwerkingspartner. Wouter van Eck heeft op een oude maisakker vlakbij Groesbeek honderden eetbare bomen, struiken en kruiden aangeplant, waar wij regelmatig van oogsten. Vanaf de lente gaan we er bijna elke week heen om te plukken wat op dat moment rijp of bruikbaar is. Het bos is gestoeld op de principes van permacultuur en kan zichzelf onderhouden, met minimaal ingrijpen van Wouter.

Daarnaast gebruiken we oude graanrassen als Rode emmer, Ebner spelt en Sint Jansrogge, die door Louis Dolmans op de Doornik natuurakkers vlakbij de brouwerij worden geteeld.

Voor onze lokale hop werken we samen met twee Gelderse telers, Hop voor Bier en Brabant Hop. Zij zijn een van de weinige hopboeren die Nederland rijk is en ze telen voor ons de biologische hopsoorten die wij het meest gebruiken. Samen met de lokale mout en onze wilde gist maken we met deze hoppen een 100% Gelders bier.